Tietääkö ihminen oman parhaansa?

Tietääkö ihminen itse oman parhaansa? Osaako hän itse päättää ja tehdä valintansa viisaasti? Tämä kysymysasettelu on jatkuvasti esillä eri medioissa ja se herättää paljon argumentteja puolesta ja vastaan. Näin syksyllä 2017 keskustelu käy kuumana alkoholipolitiikasta, mitä kaikkea pitäisikään ihmisen saada ruokakaupasta ostaa. Miksi pitää olla sääntöjä? En ota mitenkään kantaa tuohon aiheeseen, mutta muutaman ajatuksen haluan ihmisen ajattelusta jakaa.

Tehdään pieni testi, joka kestää n. 15 sekuntia.

Laske nopeasti kuinka monta F-kirjainta on alla olevassa englanninkielisessä tekstissä:

FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY

COMBINED WITH THE

EXPERIENCE OF YEARS

Saitko vastaukseksi kolme? Todella moni tutkitusti vastaa kolme.

Oikea vastaus on kuitenkin kuusi. Laskehan uudestaan rauhassa. Aivot eivät osaa käsitellä of –sanaa, joten hyppäämme sen yli, vaikka se on ihan silmiemme edessä. Jos sait vastaukseksi enemmän kuin kolme, niin todennäköisesti tiesit tämän tai vastaavan testin jo etukäteen. Tai sitten olet yksi harvoista, joiden aivot toimivat tarkemmin. Selkeästi suurin osa meistä vastaa kuitenkin luvuksi kolme.

Näin meidän aivomme toimivat. Emme näe maailmaa sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin me itse olemme. Kaikki kuusi F-kirjainta olivat koko ajan silmiemme edessä, mutta emme vain huomanneet niitä kaikkia. Ja kun emme huomaa jotain, niin meidän tulkinta on, että niitä ei ole koskaan ollut edes olemassa.

Jos meille käy näin silmiemme edessä oleville kirjaimille, joita nimenomaan pyydettiin etsimään, mitä kaikkea muuta me jätämme tietämättämme huomaamatta? Leijonan osa maailman asioista ja ilmiöistä menee ohi suun, koska me havaitsemme todellisuudesta vain hyvin rajallisen osan.

Tehdään toinen pieni testi. Tämän pitäisi olla helppo. Mikä logiikka on seuraavissa lukusarjoissa?

1 3 5

9 11 13

17 19 31

Vastaus on ei mikään, eikö? Aluksi logiikka näytti olevan, että luvut kasvavat aina kahdella. Viimeinen numero 31 kuitenkin pilaakin sarjan, joten logiikkaa ei ollutkaan. Paitsi että on.

Luvut kasvavat koko ajan ja ne ovat kaikki parittomia.

Meidän aivomme koittavat jäsentää todellisuutta loogisesti sääntöihin. Kun tässä testissä huomasimme alussa, että luvut kasvavat kahdella, niin siinähän se oli; selkeä logiikka! Kun viimeinen luku ei sopinutkaan sarjaan, niin olimme valmiita uskomaan, ettei logiikkaa ollutkaan. Näin vain siksi, koska juuri sitä logiikkaa, mitä me itse etsimme, ei ollut. Koska meidän oma olettamuksemme ei pätenytkään, olimme valmiit tuomitsemaan koko jutun epäloogiseksi.

Teetäpä sama testi 7-vuotiaalla lapsella ja hän todennäköisesti huomaa hetkessä, että ne kasvavat. Koska se on logiikka, mitä sen ikäinen lähtee todennäköisesti etsimään.

Jälleen kerran, jos me näin yksinkertaisessa tehtävässä päädymme tulokseen ”ei logiikkaa”, niin kuinka monessa muussa elämän asiassa meille käy samoin?

Me teemme joka päivä älyttömän määrän ennakko-olettamuksia ja etsimme niille vahvistuksia ympäristöstämme. Jos huomaamme, ettei todellisuus vastaakaan olettamuksiamme, niin me tuomitsemme koko asian, ”Ei tässä oo mitään järkeä”. Paitsi, että kuten yllä näimme, niin siinä voi hyvinkin olla järkeä.

Me ihmiset olemme aivan älyttömän huonoja peruuttamaan ajatteluamme. Kun lähdemme kulkemaan yhtä ajatuspolkua, niin emme osaa enää peruuttaa, vaan kuljemme sitä paukapäinä loppuun asti, ja sitten asiat jakaantuvat ”toimii” ja ”ei toimi”. Todellisuus ei silti riipu meidän aistihavainnoista. Maailma on täynnä logiikkaa, jota sinä ja minä emme ole vielä tajunneet, koska etsimme muuta. Siellä se kaikki on, tälläkin hetkellä, vaikka me yksilöinä mitä väittäisimme.

Jos sanotaan, että ihminen kyllä tietää oman parhaansa, niin väkisinkin nousee mieleen vastakysymys:

Miten ihmeessä se voisi olla mahdollista, kun suurin osa asioista menee meiltä täysin ohi?!?!

Toivottavasti tässä on meille innostusta herätä ajattelemaan, kuinka tärkeää se on kysyä ja kuunnella muita ihmisiä. Todennäköisyys on lähes 100%, että he tietävät jotain, mitä sinä et ole huomannut.

Kun olet mielestäsi oikeassa, olet todennäköisesti väärässä. Kun näet vaihtoehtoja sinulla on kaunis mieli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s