Vapaus asuu vaihtoehdoissa

Valinnanvapaus on puheenaihe, joka monesti herättävät vahvoja mielipiteitä. Puhtaan anarkismin kannattajia on toki aika vähän, mutta sen sijaan keskustelu, missä menee se liiallisen säännöstelyn raja saa jatkuvasti aikaan keskustelua. Suomessa hyvä esimerkki tästä oli viime vuoden nelosolut kauppoihin -keskustelu. Jokaisen vapaus valita on arvo, jota moni argumentoinnillaan puolustaa.

Vapaus herättää sanana helposti vahvoja mielleyhtymiä. Eihän vapaus voi olla paha asia. Ja kuka muu minun parhaani voisi tietää, kuin minä itse? Kuka minä lopulta edes olen, jos en tietäisi omaa parastani? Ja jos minä en tiedä parastani, niin kuka sen tietää?

Vapaus on aiheena iso ja vaikeasti käsitettävä. Samalla vapaus on mielestäni yliarvostettua siinä mielessä, että käytännössä aina puhuttaessa vapaudesta se on kulminoitunut johonkin yksittäisiin nyansseihin. Kuten juuri nelosolutkeskustelussakin kävi. Paljon keskeisempi näkökulma vapaus keskusteluun on mielestäni se, että valintoja voi tehdä vain niistä, mitkä ovat vaihtoehtoja.

Kun argumentaatio kupli nelosoluen ympärillä, niin koko kokonaisuus jäi hieman koomiseksi. Vapaus valita mistä? Pienestä erosta oluen alkoholipitoisuudessa, joka muutoksenkin jälkeenkin olisi lailla säädelty. Muistan elävästi, kuinka kaverinikin painokkaasti perusteli ”Kyllä nyt pitää olla oikeus hakee saunakaljansa ihan vaan kaupasta”. Retorisesti hienosti tunteeseen vetoava argumentti, joka on täysin laho. Nelosoluen salliminen tarkoitti 4,8-5,5% oluiden myynnin sallimista kaupoissa ja tuotemerkit ovat käytännössä samoja kuin aiemmin. Miten saunakaljan saaminen voisi olla tuosta pienestä prosenttihaarukasta kiinni?

Tälle ajatteluharhailulle on kuitenkin yksinkertainen selitys. Keskustelun fokus oli vapaudessa, ei siinä, mitkä ovat vaihtoehtoja. Vapaus sanana mielleyhtymineen harhauttaa meidän mieltämme ja saa monet argumentoimaan innokkaasti. Samaan aikaan, kun väitellään jostain loppujen lopuksi todella triviaalista asiasta, niin unohdetaan kysyä ”mitäs kaikkia muita vaihtoehtoja voisikaan olla?”. Tässä on se suurin haaste meille.

Tänään on tänään. Mitä ikinä asioita sinun elämässä tänään onkaan, eivät ne ole elämäsi reunaehdot. Paitsi jos itse annat niiden olla. Se on kuitenkin totta, että voit valita vain vaihtoehdoista. Rikkoaksesi nykyhetken asettamat keinotekoiset raamit, sinun pitää katsoa elämää rikkaammin – pidemmälle. Kaikki, mitä näet, ei ole kaikki, mitä on. Vaihtoehtoja on ihan uskomaton määrä, mutta suurin osa on niistä vielä piilossa. Sinun päätös on jäätkö kiinni siihen, mitä nyt on. Näetkö vapautesi suhteessa niihin asioihin, mihin keskustelu sattui ajautumaan – toisin sanoen taannutko puolesta tai vastaan keskustelijaksi? Vai näetkö vapautesi nimenomaan vapautena – mahdollisuutena löytää aivan uusia asioita ja aivan uusia kulmia vanhoihin asioihin. Haluatko yhdistellä olemassa olevaa tavalla, kuinka ei aiemmin ole tehty vai haluatko väitellä juupas-eipäs.

Vapaus asuu vaihtoehdoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s