Should I stay or should I go…?

Should I stay or should I go – The Clashin hittibiisi vuodelta 1982 esittää esittää yhden keskeisen kysymyksen. Mennäkö vai jäädäkö? Tutkiako pidemmälle vai pysähtyäkö rauhassa nauttimaan siitä, mitä on?

Mieti, että olet menossa ulkoilmakonserttiin kaupungin ulkopuolelle. Olet autolla matkassa ja reilu kilometrin päässä keikkapaikasa näyttäisi olevan asfaltoidulla parkkipaikalla viisi paikkaa vapaana. Mitä teet? Laitatko auton parkkiin ja kävelet loput vai kannattaisiko koittaa onnea, josko vielä lähempänä olisi paikka vapaana? Tai entäs jos siellä ei olekaan vapaata ja nämäkin paikat menevät sillä aikaa?

Keikan jälkeen menette syömään ravintolaan. Katselet tarjoilijan tuomaa ruokalistaa. Olet ollut pari kertaa aiemmin samassa ravintolassa ja molemmilla kerroilla pasta oli hyvää. Toisaalta ravintolaan on juuri tullut kesäksi erikoismenu libanonilaista ruokaa. Et muista koskaan aiemmin syöneesi libanonilaista. Mitä teet? Otatko jälleen pastan, koska tiedät sen olevan varma vaihtoehto vai lähdetkö kokeilemaan uutta libanonilaista annosta. Entä jos se onkin jotenkin ihan oudosti maustettua? Ehkä parempi vain ottaa se tuttu ja turvallinen?

Vastaavanlaisiin kysymyksiin me törmäämme joka päivä. Libanonilainen ruoka tuskin mullistaa elämää suuremmin kumpaankaan suuntaan, mutta entäs kun sama dilemma saa isompia muotoja. Työpaikan vaihtaminen, muuttaminen, parisuhde, kaveripiiri jne. Koska maailma menee koko ajan kohti kompleksisempaa muotoa, niin myös valintojen kirjo kasvaa entisestään. Pitäisi oppia uutta ja ottaa vastuu omasta oppimisestaan. Robotit vievät perinteisiä työtehtäviä ja syntyy uusia. Vanhat roolit ja toimintatavat muuttavat muotoaan. Markkinoilla on kaikenlaista yksisarvishoidoista Mars-lennon suunnitteluun. Mistä ihmeestä tämän kaiken keskellä voi tietää, mitä kannattaa tutkia pidemmälle ja mikä on jo riittävästi?

Jos lähden opettelemaan jotain, mitä en koskaan pystykään hyödyntämään, se on huono sijoitus. Ja eihän mulla tässä mitään hätää ole, miksi edes pitäisi miettiä uusia juttuja? Sen lisäksi, että maailma muuttuu, niin ihmiset ympärilläsi muuttuvat koko ajan ja sinä muutut koko ajan. Kysymys on enemmänkin, että muuttuuko elämäsi sinun ohjaamana vai sattuman ohjaamana.

Uuden kokeilemista ei koskaan kannata lopettaa. Uusien mahdollisuuksien tutkiminen antaa aina arvokasta tietoa. Eihän uuden tutkiminen tarkoita vanhan hylkäämistä. Voidakseen nauttia parhaasta, mitä ikinä se onkaan, kannattaa olla aktiivisesti tietoinen missä mennään. Klassinen esimerkki: käy lomalla Intiassa, näe lapset kadulla ja palaa takaisin kotiin. Kuinka arvokkaalta suomalainen hyvinvointi sen jälkeen tuntuukaan.

Yhtä tärkeää kuin testata itse uusia asioita, on, että havainnoit muita ihmisiä. Ilman jatkuvaa muilta oppimista meillä on ihan liian vähän tietoa muuttuvasta maailmasta. Jotta voisimme tehdä useampia hyviä päätöksiä peräkkäin, on pakko oppia muilta. Sattumalta voi osua oikeaan ilman, että kokeilee yhtään mitään tai juttelee kenenkään kanssa. Sattuma ei kuitenkaan pelasta montaa kertaa peräkkäin. Jonkin asian kokeiluun voi mennä vaikkapa kuukausi, mutta jo yhdessä päivässä ehdit jutella muiden ihmisten kanssa ja  hankkia paljon arvokasta tietoa. Mitä useampia näkökulmia kuulemme, sitä helpompi meidän muodostaa hyvä näkemys kokonaisuudesta.

Should I stay or should I go on siis läsnä meidän elämässämme koko ajan. Mitä enemmän elämässä muuttujia, sitä enemmän tietoa tarvitsee tehdäkseen viisaita päätöksiä. Se, että kaikki tänään on hyvin, on upea asia. Mutta minään toisena päivänä kuin tänään eivät asiat enää ole samanlailla. Jo huomenna osa asioista on toisin. Ja joku ohjaa sinua tässä muutoksessa. Joko se on sattuma tai ehkä joku toinen ihminen. Parhaassa tapauksessa sinä itse olet elämäsi kapteenina.

Ja mitä kannattikaan tehdä?

Tutki jatkuvasti uusia asioita pikku hiljaa. Testaa sitä libanonilaista ruokaa. Käy jossain maassa, missä et ole käynyt. Kutsu joskus kylään, joku jota et ole koskaan aiemmin kutsunut. Tämä ei tarkoita, että pitäis alkaa pyhän pässin raivolla heti tutkimaan kaikkea, vaan pikku hiljaa mutta jatkuvasti.

Opi muilta ihmisiltä. Kysele kokemuksia, keskustelu, kiinnostu, mene mukaan. Kaikki tämä on ilmaista ja ei vie edes paljoa aikaa. Kaikki, mitä näemme, ei koskaan ole kaikki, mitä on. Anna maailmalle mahdollisuus avautua muiden suulla. Siinä jäät aina voitolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s