Audi -apina korvasi totuuden

Heräät. Uusi viikko on taas edessäsi. Muutama nopea venytys ja kahvi tippumaan. Näyttää olevan hieman kirpeämpi aamu ulkona, parasta laittaa lämpöinen neule päälle. Kiireetön kuppi kuumaa ja uutisten pääotsikot, siitä tuttu aamu on tehty.

Astut ulos ja vedät keuhkot täyteen pakkasilmaa. Takaasi kuuluu narskuntaa. Naapurisi astelee kauempana mukanaan iso vedettävä matkalaukku. Jahas, vai on Teppo lähdössä lomamatkalle. Ajattelet, että eipä tässä itse ehdi paljoa matkustella. Hyppäät autoon ja otat suunnan kohti työpaikkaa.

Taajama-alueella sinut ohittaa musta Audi aivan turhan riskialttiisti. Jumankauta, mikä kuukuna. Audi –apina. Kortti pois tuommoisilta.

Liikennevaloissa pysähdyt ja ehdit hieman vilkuilla heräävän kaupungin liikehdintää. Katseesi kiinnittyy bussipysäkille, jossa poika hiipii itseään pienemmän tytön taakse ja nappaa pipon hänen päästään ja juoksee karkuun. Jospa vain olisi aikaa niin juoksisit kiinni tuon saamarin kiusaajan. Toivottavasti astuu isona naulaan.

Työpaikkasi lähellä parkkeeraat ja lähdet kävelemään toimistolle. Samaan aikaan parkkihallista ulos tulee myös työpaikallasi viikko sitten aloittanut nainen. Edellisellä kohtaamisella viime perjantaina hän kyllä tervehti ääneen. Tänään hän vain ohittaa sinut hajamielisesti ja tuijottaa kännykkäänsä. Mikähän häntäkin vaivaa? Nykyään tuo kännykkä vie kyllä kaiken huomion. Ajattelet, että kyllä maailmassa onkin kaikenlaista säheltäjää.

Mitä aamussa tapahtui? Minäpä kerron.

Ympärilläsi tapahtui asioita ja sinä annoit niille selitykset. Ihan omasta päästäsi tosin keksit ne, mutta toisaalta kuulostivathan ne loogisilta selityksiltä. Näin me ihmiset turhan usein toimimme.

Ei se naapurin Teppo minnekään aurinkoon ollut matkalla, vanhoja kirjoja oli viemässä antikvariaattiin. Mahtuu sitten uusia tilalle. Audi -kuski oli tosiaan vähän hätäinen. Hän oli hieman yli-innoissaan, kun merkit viittasivat, että alkaisi perheen ensimmäinen lapsi syntyä. Kukapa ei esikoisen syntymästä vähän sekaisin menisi?

Se kiusaaja, ihastunut hän oli saman luokan Johannaan. Kuinka sitä nuori koltiainen tunteensa muuten uskaltaisi kertoa, kuin pipon viemällä? Taisi se Johannakin hieman tykätä huomiosta. Nainen olisi kyllä tervehtinyt, mutta hänen äitinsä oli aikaisin postia hakiessaan kaatunut ja joutunut sairaalareissulle. Nyt nainen yritti saada veljiään kiinni, että joku veisi äidille kukkaron sairaalaan.

Vaan eipä sitä aina tule ajatelleeksi.

Näin me ihmiset toimimme. Me selitämme maailman ympärillämme, niin että sen tapahtumat kuulostavat meille loogisilta. Usein se riittää meille. Looginen tarina tapahtumista taltuttaa uteliaisuuden. Se kelpaa myös totuuden korvikkeeksi.

Meillä kaikilla on oma käsityksemme, mitä ja miksi ympärillämme tapahtuu. Me selitämme asioita meidän olemassa olevien käsityksiemme pohjalta.  Uudet tapahtumat luokittelemme sen mukaisiksi, mikä kuulostaa loogisimmilta aiempiin kokemuksiimme nähden. Toisaalta tämä on tapa estää aivoja ylikuormitukselta, mutta samalla siihen sisältyy aina riski.

Mietitäänpäs, veljilleen tekstanneen naisen ja sinun kohtaamista. Hän ohitti sinut tervehtimättä. Olisit saattanut kahvihuoneessa kertoa kollegallesi, että se uusi tyyppi on vähän nuivan oloinen. Olisit saattanut jopa ajatella varmaksi, että nainen tosiaan on ylimielinen. Ihan vain sen takia, kun sinä itse teit tulkinnan liian nopeaan. Korvasit todellisen totuuden itse kyhätyllä tarinallasi. Mieti, kuinka epäreilu tilanne tämä naiselle olisi.

Tämän vuoksi elämässä ei kannata kiirehtiä. Kiireinen maailma on harvoin kaunis. Mitä enemmän ihmisten kanssa kiinnostuneesti keskustelee ja mitä useammin maailmaa katsoo rauhassa, sitä enemmän niistä oppii. Näillä pienillä tutkimusmatkoilla yllättyy aina. Jokaisen pinnan alla on paljon, mitä ei ensimmäisellä tulkinnalla huomioinut.

Pitemmän päälle näin toimiessa maailmankuva alkaa rakentua monivivahteisemmaksi ja näkee enemmän hyvää ympärillään. Se on kuitenkin aina aktiivinen valinta rauhoittua ymmärtämään. Pinnan alle näkee vain, jos sinne katsoo. Aivot ovat kyllä tarjoamassa pikakiidolla totuudeksi milloin mitäkin tarinaa.

Etsivä löytää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s